L’IREC i Vortex signen un conveni per a l’estimació de vents a la futura planta d’assajos eòlica marina ZÈFIR Test Station

Vortex

L’acord contribuirà a desenvolupar la plataforma internacional 

 
28 d’octubre de 2010 – L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i Vortex, l’empresa de serveis en línia de modelització eòlica, han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu de portar a terme estudis d’estimació del camp de vents que permetin contribuir al desenvolupament de la planta d’R+D d’assajos d’energia eòlica marina, ZÈFIR Test Station. ZÈFIR Test Station, que s’ubicarà a la costa de Tarragona, serà una planta de recerca internacional destinada a l’assaig d’aerogeneradors marins en aigües profundes, i la seva instal·lació es desenvoluparà en dues fases. 
 
En la primera fase del projecte ZÈFIR Test Station, s’instal·laran un màxim de quatre aerogeneradors ancorats al fons del mar, a uns 3,5 quilòmetres de la costa, amb una potència total que no superarà els 20 MW i, posteriorment, durant la segona fase, es col·locaran fins a 8 aerogeneradors flotants amb una potència màxima de 50 MW a uns 30 quilòmetres de la costa. Es preveu que la primera fase entri en funcionament el 2012 i la segona, el 2014. 
 

Segons el conveni, Vortex s’encarregarà de fer estimacions de les condicions de vent normals i extremes (turbulència, ràfegues màximes…) en les dues fases del projecte, mitjançant el seu model numèric per a la simulació de variables atmosfèriques. L’IREC podrà accedir als sistemes en línia de Vortex a través de la seva interfície amb la finalitat de fer estimacions a les zones d’estudi per a la implantació de la plataforma. 
 
Després de la signatura del conveni, el director de l’IREC, Antoni Martínez, va explicar que “aquest acord permetrà avançar en el grau de certesa del potencial eòlic de l’emplaçament i contribuirà a generar credibilitat tecnològica en els models d’estimació de vent desenvolupats per Vortex”. Antoni Martínez també va voler destacar que la plataforma d’assajos ZÈFIR Test Station “serà una gran oportunitat per crear nous negocis, tant per a les petites com per a les grans empreses, en un sector molt nou en què les empreses necessiten avançar”. 
 
Pep Moreno, director general de Vortex, va declarar: “Estem molt satisfets de poder col·laborar en la iniciativa de l’IREC, pionera en el sector. La tecnologia de Vortex ha estat provada amb èxit al mar Bàltic i al mar del Nord. El Mediterrani presenta uns reptes especialment motivadors per al procés de modelització, a més d’un gran potencial per a la indústria.” 
 
 
Sobre l’IREC 

L’IREC és el centre de recerca del sector de l’energia de referència a Catalunya. Creat el 2008, està especialitzat en activitats de recerca i desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables. Més concretament, compta amb línies de treball en les tecnologies relacionades amb lesmicroxarxes, el vehicle elèctric, l’emmagatzematge d’energia, l’eficiència en edificació, la bioenergia i els biocombustibles i l’energia eòlica marina. 
 
L’Institut disposa igualment d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència, d’una altra dedicada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia, i d’una tercera destinada a la recerca sociotècnica en l’àmbit de l’energia. El centre creixerà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors d’alta qualificació.
 
L’IREC, presidit pel conseller Antoni Castells, té com a patrons la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Economia i Finances i el d’Innovació, Universitats i Empresa, el Govern de l’Estat, a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE), la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Endesa, Gas Natural Fenosa, la Fundació Repsol, Enagás, Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) i Alstom. L’IREC té dues seus: una és a Barcelona i l’altra, a Tarragona. 
 
Sobre Vortex 

Vortex és una companyia de serveis de modelització eòlica molt especialitzada integrada per exprofessionals de la indústria amb més de 15 anys d’experiència en el sector, com també per físics de l’atmosfera i experts en informàtica. 
 
Vortex ofereix un model de negoci innovador en la indústria, que consisteix en la computació remota inicialitzada pel mateix client via Internet. La tecnologia de simulació del sistema Vortex es basa en el WRF, un model no lineal desenvolupat a partir d’una col·laboració de diversos centres de recerca científica i el suport d’una comunitat activa de més de 10.000 usuaris. 
 
Després de tres anys de desenvolupament, la companyia ha dissenyat i instal·lat un clúster d’ordinadors que executa de manera totalment automàtica el WRF, partint de dades de macroescala de forma niada fins a un nivell de microescala. En aquest procés no es requereixen mesures locals de vent. 
 
Vortex compta entre els seus clients amb els principals promotors, fabricants i consultories eòliques a escala global: Iberdrola, Acciona, Gamesa, Barlovento, Natural Power, RWE… www.vortex.es