La Comunitat FUSIONCAT reuneix als líders de l’energia nuclear de fusió a Catalunya

  • Energy and environment

L’objectiu de FusionCAT és establir una comunitat de fusió activa a Catalunya. FusionCAT consta d’11 projectes originals d’I + D, organitzats en 3 paquets de treball enfocats als camps complementaris de la reconeguda experiència dels socis en les ciències i les sinergies entre ells, així com un sòlid programa de difusió i transferència de tecnologia. El seu objectiu és establir la transferència de tecnologia de les empreses a la indústria per desenvolupar competències industrials a Catalunya per a la realització de l’energia de fusió. En particular, es busca la transferència de coneixements rellevants. Això és essencial i oportú perquè el desenvolupament de l’energia de fusió requereix que el paper de la indústria canvií de ser un proveïdor de components d’alta tecnologia a ser l’impulsor del desenvolupament de la fusió.

El consorci FusionCAT està coordinat per BSC i formen la comunitat set socis (IREC, UPC, IQA, ICMAB-CSIC, EURECAT i BTEC), que són institucions líders a Catalunya en els seus respectius camps. La majoria d’ells tenen una participació continuada en I + D de fusió a través de la participació al programa d’investigació de fusió de la UE, contractes amb ITER i Fusion for Energy (F4E), projectes nacionals de fusió, així com col·laboracions amb CIEMAT. El consorci està coordinat per BSC i els socis són IREC, UPC, IQA, ICMAB-CSIC, EURECAT i BTEC.

El tasca de l’IREC en aquest projecte és potenciar el coneixement i l’experiència per al disseny de components d’alta tecnologia per a instal·lacions de qualificació de materials de fusió.

El KoM de FUSIONCAT es va celebrar el 29 de gener de 2020 al Centre de supercomputació de Barcelona (BSC) de Barcelona.

El projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del programa operatiu Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER) Catalunya 2014-2020 i comptat amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Ministeri d’Empresa i Coneixement del Govern de Catalunya.